Nový Peugeot Rifter - praktický rodinný speciál

Novinky
26.09.2018

F T G

Nový Peugeot Rifter - praktický rodinný speciál

Nástupcem Peugeota Partnera s označením Tepee, který si během minulých let získal mnoho příznivců, bude nyní osobní dodávka Peugeot Rifter. Tato novinka právě v těchto dnech přichází na náš trh a jeho užitková varianta s názvem Partner Furgon přijde až o něco později. Nečekejte ale od Riftera plnohodnotný vůz známý pod zkratkou SUV, ale spíše dříve tak oblíbené kategorie s označením MPV, na kterou mnozí uživatelé rozhodně v dobrém často vzpomínají pro jeho multifunkční vlastnosti.

Stylovější vzhled a interiér

Novinka si stále zachovává výrazný vzhled a nabízí inovativní tvar karoserie přesně odpovídající potřebám každodenního praktického použití. Krátká vysoká kapota a přední světlomety s LED denním svícením jsou dobře zakomponovány do vertikální masky. Zvýšená světlá výška ladí s šedými plastovými lištami pod předním a zadním nárazníkem a dobře do nich zapadají 16-ti nebo 17-ti palcová kola s disky v několika provedeních. Karoserii dolaďují střešní nosiče, černé boční ochranné lišty nebo široké boční posuvné dveře na pravé i levé straně s elektricky ovládanými a tmavými zadními okny. Vzadu opět najdeme trojrozměrná zadní světla s typickou kresbou tří drápů.

Vůz je k dispozici nyní ve dvou délkách karoserie a v konfiguraci pro 5 až 7 míst. Kratší verze Rifter měří 4403 mm, delší Rifter Long 4753 mm. Změnil se i rozvor náprav z 2785 mm na 2975 mm. Zavazadlový prostor nabízí nejen velký objem od 775 l do 3500 l (verze Rifter 5 míst) nebo až 4000 l (verze Rifter Long 5 míst). Budoucí uživatelé jistě ocení nízkou nákladovou hranu a rovnou podlahu, kde lze navíc při sklopení sedadla spolujezdce přepravovat náklad až do délky 2,7 metrů nebo u delší verze až 3,05 metrů. Velmi praktické je i otevíratelné okno zadních výklopných dveří, které zajistí přístup do zavazadlového prostoru i ve stísněných podmínkách.

Díky variabilnímu řešení jsou nyní ve druhé řadě k dispozici tři samostatná a sklopná sedadla a dvě samostatná a vyjímatelná sedadla ve třetí řadě. Součástí nabídky je i panoramatická prosklená střecha Zénith s elektricky ovládanou sluneční clonou a podsvícením LED. Navíc tento střešní systém nabízí velké úložné prostory v průhledném středovém stropním panelu, v boxu nad zavazadlovým prostorem i nad sedadly řidiče a spolujezdce.  

Nejmodernější technologie

Pro řidiče je v inovované kabině připraven kompaktní multifunkční volant, vyvýšená přístrojová deska a velký dotykový osmipalcový displej. Zvýšená pozice sedadla umožňuje řidiči přehledné sledování situace na vozovce. Na přání je v nabídce 3D navigace s hlasovým ovládáním nebo indukční dobíjení chytrého telefonu. Konektivitu dnes zajišťuje velký osmipalcový barevný dotykový displej, umístěný na dosah ruky. Nabízí dva porty USB, jack konektor a připojení Bluetooth. Toto ovládací zařízení je doplněno funkcí Mirror Screen, které je kompatibilní se systémy Mirror Link®, Apple Carplay™ a Android Auto™.

Peugeot Rifter může být v rámci nabídky vybaven řadou asistenčních a bezpečnostních prvků. Jedná se například o systém rozpoznání dopravního značení s rychlostním omezením, který zobrazuje dopravní značky upravující povolenou rychlost nebo aktivní systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu upravující v případě nepozornosti řidiče dráhu vozu. Vítaným pomocníkem je adaptivní tempomat udržující nastavenou rychlost včetně úpravy vzdálenosti od vozu jedoucího vpředu. U automatické osmistupňové převodovky dokáže dokonce i vůz zcela zastavit.

Nechybí systém nouzového automatického brzdění v případě zjištění rizika srážky nebo systém sledování pozornosti řidiče prostřednictvím kamery, která sleduje chování řidiče a analyzuje pohyby volantu. Pokud systém zjistí snížení pozornosti, upozorní na to zvukovým a vizuálním signálem. Novinkou je také kontrola stability přívěsu. Ta kontroluje oscilační pohyby přívěsu a v případě potřeby vůz zpomalí. Z dalších novinek stojí za pozornost elektrická parkovací brzda, automatické přepínání dálkových světlometů nebo couvací kamera s možností přiblížení překážky.

Motory nové generace

Moderní pohonné jednotky zabudované v novém Peugeotu Rifter splňují nejen výkonné parametry, ale i požadované nízké emise škodlivin podle nejnovější normy Euro 6.2. V nabídce benzínových motorů 1.2 PureTech je proto v současnosti zařazen hnací agregát PureTech 130 S&S s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8, který ale bude k dispozici až v příštím roce a motor PureTech 110 S&S s pětistupňovou manuální převodovkou. Pro snížení emisí pevných částic jsou tyto motory opatřeny filtrem Gasoline Particulate Filter.

Pro zájemce o dieselové motory je určena pohonná jednotka 1.5 BlueHDi ve třech variantách. Nejvýkonnější je agregát BlueHDi 130 S&S s šestistupňovou manuální převodovkou nebo s osmistupňovou automatickou převodovkouEAT8, dále motor v provedení BlueHDi 100  s pětistupňovou manuální převodovkou a agregát BlueHDi 75 opět s pětistupňovou manuální převodovkou. Všechny uvedené hnací jednotky jsou vybaveny filtrem pevných částic (FAP) a systémem selektivní katalytické redukce (SCR).

Nový Peugeot Rifter se bude nabízet ve výbavě Active, Allure a GT Line. Delší varianta Long je vždy o 25 000 Kč dražší než kratší provedení. Aktuální akční ceny začínají na 390 000 Kč a za nejluxusnější provedení Peugeot Rifter GT Line s motorem 1.5 BlueHDi 130 S&S  a s osmistupňovou automatickou převodovkou v současnosti zaplatíte díky akční nabídce 580 000 Kč. Další informace o novém Peugeotu Rifter přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -