Honda Jazz 1.5 i-VTEC - prostorná a jako vždy originální (TEST)

Testy
02.06.2018

F T G

Honda Jazz 1.5 i-VTEC - prostorná a jako vždy originální (TEST)

Tvůrcům poslední inovace malé Hondy Jazz se tentokrát podařilo velmi dobře splnit přání uživatelů a příznivců této japonské značky. Jazz v novém provedení se poprvé představil v loňském roce a po celém světě dnes sklízí dobré prodejní výsledky. Vedle sportovního vzhledu zejména překvapí hodně prostoru v kabině, kvalita dílenského zpracování, jízdní stabilita a praktičnost.

První vozy tohoto názvu se začaly vyrábět v roce 2001. Také současný Jazz je stále typickým představitelem malých vozů. Tomu odpovídá i délka 4051 mm, šířka 1694 mm a výška 1550 mm při rozvoru 2530 mm. U našeho testovaného automobilu bílé barvy vyniká především vysoká linie prosklení s výraznou boční linkou. Model Jazz poslední generace již plně zapadá do posledního stylu nejmodernějších vozů Honda a jejich charakteristické image.

Již na první pohled zaujme výrazně tvarovaný přední nárazník se zabudovanými světlomety a větracími otvory. Naše výbava Dynamic obsahuje také LED světlomety a přední mlhovky a z hlediska designu výraznější boční prahové lišty. Originálně řešený je atraktivní spoiler na výklopných zadních dveřích včetně litých disků v leskle černém provedení s koly o rozměrech 185/55 R16. Vzadu jsou mřížky spojeny lesklou černou lištou nad lichoběžníkovou dolní částí. V nabídce je také několik atraktivních volitelných barev karosérie.

Kabina na jedničku

V interiéru řidič a jeho spolujezdec ocení velmi příjemná přední sedadla. Díky celkové vyšší výšce vozu se pasažérům pohodlně nastupuje, volant je dvousměrně stavitelný a řidič má díky rozměrnému čelnímu sklu zasahujícímu až pod palubní desku velmi dobrý výhled. Originální je také malé boční sklo, které vozu dává dynamický vzhled a zlepšuje výhled. Jedinou výtku směřujeme k relativně úzké možnosti nastavení předních sedadel v podélném směru, což negativně pocítí především řidiči vyšších postav. Krátká vzdálenost mezi sedačkou a pedály totiž dlouhánům příliš komfortu nenabídne.

Co asi nejvíce překvapí zájemce o tuto značku je prostornost a variabilita kabiny. To se skutečně konstruktérům povedlo a oproti svým konkurentům tak získali značný náskok. V aktuálním řešení se pravděpodobně inspirovali u Hondy Civic a také v tomto případě použili nezvyklé provedení zadní řady sedadel dělené v poměru 60:40 pod názvem Magic Seats.

V praxi to znamená, že zadní sedáky lze v případě, že na nich nikdo nesedí, zvednout vzhůru k opěradlu a získat tak další prostor pro přepravu různých věcí. Například až dvou jízdních kol nebo jiného outdoorového vybavení. Také při různém stěhování nebo přepravě rozměrnějších nákladů přijde takto vzniklý variabilní prostor velmi vhod. Toto konstrukční řešení si kromě jiných úprav vyžádalo přesunutí čtyřicetilitrové palivové nádrže až do prostoru pod přední sedadla a to přineslo v tomto případě hodně pozitivního především pro uživatele. Ušetřilo se i místo pro náhradní kolo, nahradila ho sada na opravu pneumatiky.

To ale není všechno. U opěradel zadní řady lze měnit jejich sklon v několika pozicích nebo je možné opěradla sklopit zcela vpřed. Při sklápění se vlastní sedák posune trochu dopředu a tak je konečná ložná plocha zcela rovná a vznikne tak rozměrný prostor s mnoha možnostmi použití. Například delších předmětů nebo lyží. Právě toto velmi praktické řešení si mnozí provozovatelé velmi cení v běžném každodenním použití malého jazzu. Navíc je u tohoto modelu velmi příjemná nízká nakládací hrana zavazadlového prostoru o základním objemu 354 litrů nebo až s objemem 1314 litrů se sklopenými zadními sedadly a s využitím prakticky každého místečka.

Volitelná koncepce s omezením

Nová generace vedle modernizovaného stylu karosérie a vnitřního čalounění přinesla také nový 1,5litrový benzínový motor i-VTEC o výkonu 130 koní (96 kW). Ten vyniká velmi příjemným výkonem a nízkou spotřebou paliva. Navíc splňuje přísné emisní normy Euro 6. S automatickou převodovkou CVT dosahuje spotřeby paliva pod šest litrů na sto kilometrů jízdy a hodnot emisí CO2 od 124 g/km. Samotný systém CVT je dnes uzpůsoben tak, aby jeho projevy při akceleraci byly lineárnější a kultivovanější.

Jízda s tímto modelem je příjemnou záležitostí, dobře se ovládá a také jeho dynamika odpovídá velikosti a koncepci malých vozů, tedy kategorie, do které Honda Jazz patří. Především díky bezchybně fungujícímu podvozku vůz velmi dobře drží stopu dokonce i při nestandardních situacích. Při popojíždění v kolonách řidič navíc ocení případnou volbu automatického řazení. V případě našeho testovaného vozu je výbava Dynamic spojena právě s tímto výkonnějším motorem 1.5 i-VTEC. Zákazník může volit převodovku, buď šestistupňovou manuální nebo automatickou CVT. Rozdíl v ceně je 35 tisíc Kč.

Zájemci o automatickou klimatizaci budou asi u této výbavy trochu v rozpacích, nabízí se totiž pouze s manuálním provedením. Vyzkoušeli jsme ji a byli jsme vcelku spokojeni, hlavně záleží na vlastním nastavení intenzity ventilace a chlazení a tak ani proti tomuto řešení nemáme větší výhrady.

Na druhou stranu nás příjemně překvapilo dvoustupňové vyhřívání předních sedadel, které je v základu všech variant Jazzu. Ke standardnímu vybavení modelu dnes patří tempomat, automatické světlomety nebo protikolizní systém City-Brake Active. Nechybí informační a zábavný systém Honda Connect se sedmi palcovým dotykovým displejem a navigací. Samozřejmostí je také dálkové ovládání dveří a také další pokročilé bezpečnostní technologie, jako jsou varování před čelní srážkou, varování při opuštění jízdního pruhu nebo systém rozpoznávání dopravních značek. Zákazník si tak vlastně připlatí jenom v případě, že se rozhodne pro metalický lak. Ten vyjde na necelých dvanáct tisíc korun.

Resumé

Nová Honda Jazz se povedla a rozhodně uspokojí své majitele. Na první pohled malý vůz, který má své konkurenty například ve Škodě Fabii, Hyundai i20, Kii Rio, Renaultu Clio nebo Volkswagenu Polo je ve skutečnosti o dost větší než vypadá. Uživatelé to ocení zejména při různých přepravách nákladů nebo o víkendových cestách. Benzinová motorizace díky nové pohonné jednotce 1.5 i-VTEC plně vyhovuje, je na zvážení zda si vybrat manuální nebo automatickou převodovku. Každé řešení má své pro a proti. Navíc se Jazz poslední generace velmi příjemně řídí, dobře sedí na vozovce a jeho spotřeba vykazuje i ve srovnání s podobnými malými vozy skutečně příznivé hodnoty.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Honda
Model:Jazz
Karosérie:Hatchback
Motor:1.5 i-VTEC
Palivo:benzín
Rok výroby:2018
Technické parametry
Typ motoru:Zážehový
Objem motoru:1498 ccm
Nejvyšší výkon:96 / 6600 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:155 / 4600 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:190 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:10,1 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:6,4 / 4,9 / 5,4 l
Velikost zav. prostoru:354 l
Objem nádrže:40 l
Pohotovostní hmotnost:1084 Kg
Nosnost:521 Kg
Základní cena:339 900 Kč
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:514 900 Kč

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -