Peugeot 5008 1.6 THP - generační proměna ve zdařilé "es-úvéčko" (TEST)

Testy
14.04.2018

F T G

Peugeot 5008 1.6 THP - generační proměna ve zdařilé "es-úvéčko" (TEST)

Starší verze oblíbeného Peugeotu 5008 byla klasické MPV prakticky se vším, co k této kategorii patří. Před dvěma lety se francouzským tvůrcům s nástupem nové generace 5008 podařilo plynule přejít do stále žádanější kategorie SUV a výrazně zoptimalizovat prakticky většinu jeho vlastnosti.

Zcela nový vzhled i interiér

Novinka se zvětšila o pár centimetrů na délku (4641 mm) a podobně je protažený i rozvor (2840 mm). Ve srovnání se svým předchůdcem je tedy o 112 mm delší a má o 113 mm delší rozvor. Mohutně působící hranatá záď je protažená a díky chromovaným lištám dodává vozu téměř stylový dojem. Předek pokračuje v tradici menšího modelu 3008. Nechybí LED světlomety originálního tvaru a velmi pěkně je provedená mříž s chromovými prvky a dominantním znakem Peugeot.

Největší důraz výrobce kladl na vnitřní prostor, což zejména umožnila nová podvozková modulární platforma EMP2. Posádka má nyní k dispozici téměř luxusní interiér poskytující mimořádné pohodlí i při dlouhém cestování. Volant představuje osmiúhelník, řidič si na něj velmi rychle zvykne. Jedinou výtku máme k jeho nastavení v podélném směru, jde málo vytáhnout. A právě to by často ocenili především řidiči vyšší postavy.

Veškeré základní ovládání je na sedmimístné klávesnici uprostřed pod displejem. Zde se přepíná rádio, klimatizace, navigace, nakonfiguruje se zde nastavení funkcí vozidla nebo nastaví telefon a další aplikace. Chce to jenom si trochu tlačítka a funkce osahat a zvyknout si na poněkud netradiční řešení.

Silnou stránkou nového Peugeotu 5008 jsou velmi kvalitní a pohodlná sedadla. Ve druhé řadě najdeme tři téměř stejné samostatné sedačky, které lze v podélném směru posouvat a dá se u nich individuálně měnit sklon opěradla. Díky prostoru v podélném směru je také vzadu spousta místa na nohy. Obě sedadla ve třetí řadě se dají skrýt do podlahy kufru nebo je lze z auta úplně vyndat. Manipulace s nimi je velmi jednoduchá díky jejich kompaktnímu tvaru i nízké hmotnosti.

Pokud se použije třetí řada sedadel pro pasažéry, nelze čekat žádná plnohodnotná místa. Dozadu se vstupuje otvorem, který vznikne sklopením a posunutím krajních sedadel ve druhé řadě. Téměř ideální řešení pro děti, které již nemusí sedět v povinných autosedačkách. Při vyjmutí sedadel třetí řady mimo vůz získáte další prostor navíc, konkrétně skoro 80 litrů a to se například při rodinné dovolené určitě hodí. Potom lze využít v pětimístné konfiguraci objem až 780 litrů, při sklopení druhé řady sedadel dokonce 1940 litrů prostoru.

Tvarově se povedly dřevěné dekory ve dveřích a pod přístrojovou deskou. Místo klasických přístrojů je zde takzvaný i-Cockpit, což je vlastně 12,3 palcový přístrojový štít se spoustou funkcí a praktických zobrazení. Řidič si zde může nakonfigurovat vlastní nastavení, například dát si do popředí navigaci a některé informace potlačit nebo stáhnout až na minimum. Celý vnitřní prostor je v noci příjemně nasvícen LED světly s možností nastavení nebo vypnutí. V pěkném interiéru nechybí celá řada úložných prostorů a praktických a účelově řešených držáků.

Příjemná jízda a bezpečnost

Testovaný Peugeot 5008 byl vybaven zážehovým čtyřválcovým agregátem 1.6 THP s turbodmychadlem a automatickou převodovkou. Poskytuje nejvyšší výkon 121 kW a největší točivý moment 240 Nm. Ani dynamická jízda mu tedy nedělá žádné problémy. Navíc je právě tento motor velmi tichý a při jízdě se chová odpovídajícím způsobem. To, čím motor vyniká asi nejvíce, je právě jeho tichost a kultivovanost při klidné jízdě. Tomu odpovídá i spotřeba, která se v tomto režimu pohybuje pod sedmilitrovou hranicí. Jízdní styl je samozřejmě vzhledem k velikosti a hmotnosti tohoto modelu rozhodující pro apetit testované pohonné jednotky.

Při jízdě se 5008 lehce pohupuje a nijak výrazně se nenaklání. Snad jen na silnici s horší kvalitou jsme zaznamenali částečné odskakování zadní nápravy. Prostě dlouhý rozvor se zadní vlečnou nápravou ve spojení s klasickými tlumiči již nestačí vyrovnávat různé nerovnosti. Kvůli absenci pohonu všech kol je Peugeot 5008 určen zejména na zpevněný povrch a do terénu je potřeba se pouštět se zvýšenou opatrností. V těchto situacích přijde velmi vhod příplatkový systém Grip Control, který mění chování elektronického stabilizačního programu.

Nastavení tohoto pomocníka v horších provozních podmínkách se upravuje podle toho, jaký režim řidič vybere na otočném ovladači zabudovaném ve středovém panelu. Systém následně upravuje chování řídících jednotek ABS, stabilizace, ale i reakci na plynový pedál a podobně. Mezi další pomocníky pro jízdu v náročnějších podmínkách může být auto vybaveno také například systémem Hill Assist Descent Control (HADC – kontrola jízdy se svahu). Právě tuto technologii Peugeot v současnosti úspěšně využívá u řady svých dalších modelů.

Resumé

Nový Peugeot 5008 vystihnul dobu a velmi dobře se strefil do současného zvýšeného zájmu o vozy kategorie SUV. Dokáže komfortně převážet rodinu se zavazadly nebo sportovním vybavením na víkendy a dovolenou, ale stejně dobře slouží pro každodenní potřebu. Nabízí elegantní tvar a provedení v duchu doby a oceňujeme pohodlný a dobře vybavený interiér s širokou možností jeho variability pro různé přepravy. Jeho jízdní vlastnosti díky dobře nastavenému podvozku skvěle vyhovují v běžných provozních podmínkách, pro kritické situace má 5008 navíc k dispozici variabilní systém Grip Control, který rozhodně pomůže řidiči v nesnázích.

Tým AUTOiNDEX.cz

Peugeot 5008 1.6 THP

Typ motoru:

vznětový přeplňovaný čtyřválec

Objem motoru (ccm):

1598

Válce :

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

121/6000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

240/1400

Maximální rychlost (km/h):

201

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,2

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

9,8/5,3/7,0

Velikost zav. prostoru (l):

780

Objem nádrže (l):

56

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1530

Nosnost (kg):

365

Základní cena (kč):

560 00

Cena s testovaným/srovnatelným motorem a výbavou (kč):

735 000 ( Allure)

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:5008
Karosérie:SUV
Motor:1.6 THP
Palivo:benzín
Rok výroby:2018
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -