Honda CR-V - vydařená inovace(TEST)

Testy
06.07.2004

F T G

Honda CR-V - vydařená inovace(TEST)

Modernizovaná Honda CR-V je charakteristická především zdařilým vzhledem a v neposlední řadě také dobrými jízdními vlastnostmi, které bývají již tradičně výsadou vozů právě této značky. K líbivému designu testovaného modelu CR-V značně přispívají rozměrné světlomety a efektní chromovaná maska chladiče.

Modernizovaná Honda CR-V je charakteristická především atraktivním vzhledem a v neposlední řadě také dobrými jízdními vlastnostmi, které bývají již tradičně výsadou této značky.

K líbivému designu testovaného modelu CR-V značně přispívají rozměrné světlomety a efektní chromovaná maska chladiče. Dynamicky působí podélné prolisy na kapotě motoru a také elegantní kola z lehkých slitin. Pětidvéřová karoserie poskytuje posádce dostatek prostoru ve všech směrech.

Zavazadlový prostor má objem 527 l., při sklopení zadních sedadel pak úctyhodných 948 l. Páté dveře mají boční otevírání, v případě potřeby lze nahoru vyklopit pouze sklo zadních dveří. Zmiňované řešení je praktické při nedostatku prostoru za vozidlem, který znemožňuje otevření rozměrných pátých dveří.

Čtyřramenný volant padne dobře do ruky a v kombinaci s výškově nastavitelným sedadlem řidiče interiér nabízí příjemné svezení i na delší vzdálenosti. Ovládací prvky palubní desky jsou dobře dostupné a jejich ovládání nám nedělalo žádné potíže.

Ocenili jsme rozsáhlou základní výbavu, která zahrnuje dva přední airbagy, boční airbagy na předních sedadlech, posilovač řízení, ABS, EBD, kola z lehkých slitin, metalický lak, dálkově ovládané centrální zamykání a autorádio s přehrávačem kompaktních disků. Výrobce doplňuje autorádio kvalitními reproduktory, které mají opravdu efektní zvuk a zajišťují posádce příjemnou jízdní atmosféru. Prezentovaný automobil je vybaven systémem Real time 4WD, jenž má za úkol automaticky přiřazovat pohon zadních kol, při prokluzu kol předních. Důmyslná elektronika využívá okamžité reakce vyhodnocení prokluzu danou jednotkou a dokáže tak plynule přejít do bezpečného režimu 4WD.

Model CR-V byl vybaven motorem o objemu 1998 cm3 s čtyřrychlostní automatickou převodovkou ovládanou pákou pod volantem. V nabídce je samozřejmě také mechanická přímo řazená pětirychlostní převodovka.

Pohonná jednotka o výkonu 110 kW při 6500/min. s největším točivým momentem 192 Nm při 4000/min. je zárukou dobré jízdní dynamiky. Kultivovaný a tichý chod zážehového agregátu je vykoupen o něco vyšší spotřebou, která je velmi závislá na jízdním stylu řidiče.

Zmíněná nevýhoda je ale při nákupu vozu dané kategorie vybaveného automatickou převodovkou jistě akceptována.Na povrchu se sníženou adhezí jsme si ověřili dobré funkční schopnosti automatického přiřazování zadní nápravy, zaručující slušné držení zvolené stopy i při razantním průjezdu zatáčky.

Automatická převodovka řadí plynule a její prodlevy jsou eliminovány. Při jízdě lze automatické řazení částečně ovlivnit citlivým zacházením s plynovým pedálem, což bezesporu přispívá k úsporné jízdě.

Příjemným překvapením bylo nastavení podvozku, které je tvrdšího charakteru a umožňuje téměř stejný styl jízdy jako s běžným osobním vozem, což jistě ocení potencionální zájemci o tento vůz.

Automobil je relativně dobře stabilní nejen v podélném ale také příčném směru. V lehkém terénu se Honda chová agilně, jediným omezením může být absence redukční převodovky. Přední nájezdový úhel avizované CR-V je 29 stupňů, přechodový 18 a zadní 24.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Motor
Zážehový řadový čtyřválec o zdvihovém objemu 1998 ccm. Kompresní poměr 9,8:1. Největší výkon 110 kW při 5500/min. Největší točivý moment 192 Nm při 4000/min.
Převodné ústrojí
Automaticky připojitelný pohon zadních kol. Čtyřstupňová automatická převodovka.
Podvozek
Kotoučové brzdy (na předních kolech s vnitřním chlazením). Pneumatiky 205/70 R15.
Karoserie
Samonosná, pětidveřová.
Provozní vlastnosti
Největší rychlost 167 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,9 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 12,3/7,6/9,3 l/100 km.
Rozměry a hmotnosti
Rozvor náprav 262 cm. Rozchod kol vpředu/vzadu 153,5/153,5 cm. Celkové vnější rozměry 449/178/171 cm. Palivová nádrž 58 l.
Cena s automatickou převodovkou
879 000 Kč

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Honda
Model:CR-V
Karosérie:SUV
Motor:2.0
Palivo:benzín
Rok výroby:2004
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -