Volkswagen Crafter - užitkový vůz roku 2017 (NOVINKA)

Novinky
15.04.2017

F T G

Volkswagen Crafter - užitkový vůz roku 2017 (NOVINKA)

Právě v těchto dnech se realizují první dodávky zcela nového Volkswagenu Crafter pro české zákazníky. Nová generace tohoto užitkového vozu již nevzniká ve spolupráci s Mercedesem, ale koncernový výrobce tento model plně vyvinul ve své režii.

Nová generace největšího modelu značky Volkswagen Užitkové vozy přesvědčila již krátce po své loňské premiéře svými kvalitami odbornou porotu mezinárodní ankety „International Van of the Year 2017“ a Crafter získal prestižní titul pro letošní rok. Prakticky se jedná o první užitkový vůz, na jehož vývoji se ve značné míře přímo podíleli budoucí zákazníci. Díky tomu je dokonale přizpůsoben všem potřebám v rozličných oborech přepravní činnosti. Samozřejmostí přitom zůstává již známá robustnost, spolehlivost a hospodárnost.

Podle aktuální informace dovozce ceny novinky v ČR začínají na 513 109 Kč bez DPH. K dispozici jsou od počátku skříňové verze s předním pohonem a postupně bude možné objednávat další provedení, kterých bude celkem 69 variant. Neobvykle široká nabídka zahrnuje rozmanité karosářské verze s celkovou hmotností až 5,5 tuny a s objemem nákladového prostoru do 18,4 m3. U valníkových provedení se nabízí ložná plocha až do 9,6 m² o délce až 4700 mm.

Nový Crafter jako skříňový vůz nebo kombi je k dispozici v různých délkách (5986 mm, 6836 mm nebo v případě skříňové verze také 7391 mm) a výškách (2355 mm, 2590 mm nebo v případě skříňové verze také 2798 mm). Zákazníci mohou objednávat také podvozky s jednoduchou nebo dvojitou kabinou o různé délce, bez nástavby nebo s valníkovou, skříňovou nebo sklápěcí nástavbou.

Speciálně pro tento nový model je určen inovovaný motor 2.0 TDI „EA288 Nutz“, který je v současnosti nabízen ve čtyřech různých provedeních. Budoucí uživatelé tak mají k dispozici pohonné jednotky s výkonem 75 kW/300Nm nebo 90 kW/ 300 Nm, dále motor 103 kW/ 340Nm nebo nejvýkonnější agregát TDI BiTurbo s výkonem 130 kW/ 410 Nm.

Momentálně je v nabídce verze s motorem napříč a pohonem předních kol, již brzy ale dorazí i verze s pohonem všech kol 4Motion a také provedení s podélně uloženým motorem a pohonem zadních kol. Navíc je u všech druhů pohonu na výběr mezi šestistupňovou mechanickou a osmistupňovou automatizovanou převodovkou.

Nový Crafter se také může pochlubit širokou nabídkou šestnácti nejmodernějších asistenčních systémů, které výrazně zvyšují bezpečnost a komfort jízdy. Řidiče může při řízení podporovat například aktivní asistent pro jízdu v jízdním pruhu („Lane Assist“), parkovací asistent („Park Assist“) nebo asistent pro manévrování s přívěsem („Trailer Assist“).

Mezi další pomocníky patří systém pro ochranu boků „Active Side Protection“, adaptivní tempomat „ACC Follow to Stop“, systém pro nouzové brzdění před překážkou „Front Assist“, sériově dodávaná multikolizní brzda, sériový asistent pro jízdu v bočním větru, rozpoznávání únavy řidiče nebo v neposlední řadě automatické ovládání dálkových světlometů „Light Assist“.

Novinka také přichází se zcela novým designem a s rozhodně zajímavým součinitelem aerodynamického odporu cx = 0,33. U vozů vybavených aerodynamickým paketem má součinitel odporu vzduchu dokonce hodnotu 0,3! Vůz je sériově vybaven mimo jiné elektrickým ovládáním oken, centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním a praktickými, ergonomicky řešenými odkládacími prostory pro mobilní telefon, laptop, tablet, šanon, metr, pracovní rukavice a mnoho dalších předmětů denní potřeby.

Značná pozornost byla věnována optimalizaci ergonomie pracoviště řidiče. Na přání se pro nový Crafter dodává ergonomické odpružené sedadlo s nastavitelnou bederní opěrkou a masážní funkcí ve třech různých variantách. Řidiči jistě ocení i nový elektromechanický posilovač řízení, který funguje v závislosti na rychlosti. Zvyšuje především obratnost ve městě a hodně pomáhá při parkování.

Novinka již v sériové výbavě disponuje prodlouženou zárukou výrobce 2+2/200.000 km. Spotřeba paliva byla v porovnání s předchůdcem snížena v průměru o 15 procent a velmi příznivé jsou emisní hodnoty. Nový Crafter kromě toho boduje nízkými náklady na údržbu, opravy a výměnu dílů podléhajících opotřebení i v dlouhodobém horizontu s ohledem na celkové provozní náklady. Výrobce navíc poskytuje dvanáctiletou záruku proti prorezavění karosérie.

Konstruktérům se podařilo výborně zoptimalizovat možnost nakládky včetně snížení nákladové hrany. Nový Crafter je připraven k přestavbám a v interiéru nechybí příprava na dílenské vestavby včetně upevňovacích lišt v nákladovém prostoru až například po interiérový stropní nosič nebo universální podlahu. Novinkou je také možnost přídavného pohonu od převodovky s výkonem až 40 kW. Pro usnadnění individuálních úprav je určena i speciální řídící jednotka.

Nová sériová výbava pro vozy prodávané v České republice dnes zahrnuje především klimatizaci pro kabinu řidiče, dvojsedadlo spolujezdce s vyklápěcím stolkem, elektricky ovládaná zpětná zrcátka vč. vyhřívání nebo výškově nastavitelnou sedačku řidiče s loketní opěrkou. Součástí je i rádio Composition Audio, nechybí vstup USB a Bluetooth. V nabídce jsou i výkonné LED světlomety. Další informace o této novince přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -