Audi A4 Allroad 3.0 TDI quattro - luxus do nepohody (TEST)

Testy
30.12.2016

F T G

Audi A4 Allroad 3.0 TDI quattro - luxus do nepohody (TEST)

První generace Audi A6 Allroad se na trhu objevila už v roce 1999. Tehdy se jednalo o dost neobvyklé auto, které koncem minulého století rozhodně nebylo standardní – něco mezi SUV a luxusním kombi. Allroad si okamžitě získal mnoho spokojených zákazníků. O deset let později představuje Audi dostupnější provedení oplastovaného kombíku – Audi A4 Allroad. Jeho nejnovější generaci s naftovým třílitrem jsme nyní podrobili redakčnímu testu.

Od premiéry prvního modelu A6 Allroad se hodně změnilo. V kategorii SUV se upustilo od terénních schopností nabízených vozů, protože po nich jednoduše nebyla poptávka. Nyní se vše více soustředí na image a především dobré jízdní chování na silnici. To bezezbytku platí i pro Audi A4 Allroad. Jeho nejnovější generace byla představena v roce 2015. Vychytávky v podobě nastavitelné výšky podvozku u ní tedy nenajdete. To ale vůbec nevadí, Audi A4 Allroad cílí na trochu jinou klientelu.

Fešák k pohledání

Design je mohutný, ale ne těžkopádný; auto je to velké, ale rozhodně ne oplácané. Linie jsou hezky po německu ladné a ostře střižené, úzké světlomety pak vyvolávají sportovní šmrnc. Zkrátka všechno láká k nastoupení a svezení.

Rozhodně je dobré to udělat, protože interiér zvládli konstruktéři na jedničku. V kabině najdete ve verzi allroad totéž co v klasické A4 – a je radost na to pohledět. Elegantní výběr materiálů a jejich zpracování jasně naznačují, že jestli máte rádi luxus, sedíte v tom správném autě. Dojem lze ještě umocnit výbavou, v závislosti na tom, kolik se do auta rozhodnete investovat. Za příplatky je možné pořídit si třeba navigaci MMI Touch nebo virtuální přístrojový štít tvořený digitálním TFT displejem.

Dále si můžete vybrat z řady dekoračních lišt, čalounění a podobně. Možnosti jsou velmi široké, záleží jen na tom, kolik z kasičky vytřepete peněz. S technologickými vychytávkami však přichází i náročnost. Konkrétně v infotainmentu MMI může chvilku trvat, než se zorientujete, ale jakmile si to osaháte a dostanete do ruky, nebudete už chtít nikdy jinak.

Pochvalu si zaslouží hodně místa v interiéru. To se od SUV očekává přirozeně, tady je ho opravdu dost – na kolena, v ramenou, i nad hlavou. Díky vyšší světlosti podvozku se do allroadu navíc i příjemně nasedá. To samozřejmě vede k tomu, že se do popředí dostane otřepaná poučka „čím vyšší auto, tím vyšší spotřeba“, ale zase to pohodlí… Obzvláště když se k tomu přidají i příplatková sportovní sedadla s nastavitelnou délkou sedáků. Zavazadelník je spíše průměrný, což ale koresponduje se segmentem střední třídy prémiových vozů.

Šestiválcová klasika potěší!

Pohled pod kapotu vykouzlí úsměv na tváři nejednoho milovníka automobilů. Najdete tam totiž naftový šestiválec s extra kultivovaným chodem, který je navíc parádně tichý. Tento pohled se v době downsizingu a čtyřválcových motorů už jen tak nevidí.

Bez ohledu na to, jak moc šlapete na plyn, si motor spokojeně přede a vůbec neruší. Dává vám tak zkrátka jasně najevo prémiový charakter auta. A to i nejvyšším výkonem 160 kW a točivým momentem 400 N.m I když audi naložíte až po střechu a převážíte cokoli těžkého, nehrozí, že by vám chyběl výkon. A4 Allroad 3.0 TDI má v sobě zkrátka solidní porci energie.

Motor byl spřažen se sedmistupňovou automatickou převodovku S tronic. Automatu nevadí ani prokluzování kol na cestě s nezpevněným povrchem a dobře se tedy vypořádá například se zimním obdobím. S-tronic je navíc velice intuitivní a nechybí mu manuální režim. Řadí se příjemnými pádly pod volantem. Výtku si zaslouží snad jen za občasné cukání při popojíždění ve městě.

A jak je na tom A4 Allroad se spotřebou pohonných hmot? Překvapivě dobře. I přes vyšší podvozek jsme na německé dálnici udrželi apetit motoru do 7 l/100 km a to jsme cestovali rychlostí kolem 160 km/h. Ve městě počítejte rovněž s odběrem kolem sedmilitrové hranice, při snaze o úspornou jízdu mimo městské aglomerace pak není problém jezdit do 6 l. S ohledem na třílitrový motor a pohon všech kol, docela slušný výsledek!

Bez výrazných terénních ambicí

Co se týká jízdní vlastností, Audi je prostě Audi. Tato automobilka si standardně drží svůj vysoký standard. A4 Allorad sice nepřináší kdovíjakou zábavu, ale spolehnout se na jízdní stabilitu můžete kdykoliv. Navíc podvozek poskytuje opravdu solidní komfort. Allroad je samozřejmě výše, než bývá u standardaní A4 obvyklé, ale pro jízdu to nehraje prakticky žádnou roli. Snad jen když začnete v zatáčkách opravdu hodně tlačit na pilu, projeví se vyšší těžiště o něco dříve, než u běžné A4 Avant.

Tlumiče jsou ale poměrně tuhé, a tak se audi v zatáčkách příliš nenaklání. Díky systému Drive Select si navíc můžete předvolit jejich charakteristiku podle individuálních potřeb. Elektronika kromě tlumičů navíc upraví i odezvu motoru na pohyb plynovým pedálem nebo reakci automatické převodovky S-tronic. K dispozici jsou režimy Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, Individual a Offroad.

Na silnici se tedy budete cítit bezpečně, komfortně a sebejistě. V terénu si s ním však příliš legrace neužijete. Auto se hodí maximálně na prašné cesty. V náročnějších podmínkách se negativně projeví vyšší hmotnost nad přední nápravou a také omezené nájezdové úhly. Stabilizační systém včetně toho protiskluzového je rovněž nastaven ryze na silnici, ať už pokrytou sněhovou pokrývkou nebo třeba vodou. Na nějaké prudké výjezdy v terénu není všemocný ani inovovaný systém pohonu všech kol Quattro. Ten se nyní více hodí na silnice a přináší především úsporu pohonných hmot.

Resumé

Audi A4 Allroad 3.0 TDI je mimořádně povedené auto. Nabízí dostatečný vnitřní prostor pro cestující, atraktivní vzhled a velmi kvalitní prémiový interiér. Audi se navíc nebojí prodávat tento model s pověstným šestiválcem 3.0 TDI a to dokonce ve dvou výkonových variantách (160 kW a 200 kW). Takže jedinou vadou na kráse může být cena, což platí zejména pro nadstandardní výbavu. Pokud se totiž trochu odvážete, zaplatíte za Audi A4 Allroad klidně i přes dva miliony korun. A to už je na prémiové kombi střední velikosti docela vysoký obnos peněz.

Tým AUTOiNDEX.cz

Audi A4 Allroad 3.0 TDI S-tronic quattro

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

2967

Válce:

6

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

160 / 4000 - 5000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

400 / 1250 - 3750

Maximální rychlost (km/h):

231

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

6,6

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,4 / 5,0 / 5,1

Velikost zav. prostoru (l):

505

Objem nádrže (l):

58

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1690

Nosnost (kg):

590

Základní cena (kč):

1 082 900 (2.0 TDI, quattro, 6MAN)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

1 346 900 (3.0 TDI, quattro, S-tronic)

Základní parametry
Výrobce:Audi
Model:A4 allroad
Karosérie:Kombi
Motor:3.0 TDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -