Nissan Navara dCI 190 - japonská evoluce (TEST)

Testy
16.10.2016

F T G

Nissan Navara dCI 190 - japonská evoluce (TEST)

Je to pick-up, nebo to není pick-up? Nová generace s hrdou značkou Nissan Navara má blíže k SUV, než bychom čekali. Co chceme od pick-upů? Aby vydržely, našly využití v práci a projely náročným terénem. Jak je na tom nový Nissan Navara se silným turbodieselem 2.3 l?

Na první dobrou rozměrný Nissan Navara ohromí. Doslova. Je sice maličko kratší, než na co jsme byli zvyklí u předchozí generace, ale 66 milimetrů naštěstí není nijak dramatických. Dojem je vážně impozantní a nissan není žádný trpaslík. Při délce 5330 mm budí respekt, kterému dost nahrávají tvary karosérie. Není tolik robustní jako dříve, křivky jsou však ladnější, elegantnější, ale pořád dostatečně svalnaté a mohutné. Zkrátka auto, kterému nechcete přijít do cesty. Maska chladiče se dočkala výrazného chromování, což taky hodně zlepšuje dojem, takže lze snadno říct, že zatímco dřív na vzhled designéři tak trochu kašlali na úkor účelnosti, tentokrát tomu tak není.

Velký posun nastal také v interiéru, čemuž odpovídá i použitá výbava. Nová Navara disponuje poměrně bohatou výbavou, snadno srovnatelnou s běžnými silničními vozy. Navigace, kamerový systém, bezklíčový vstup. Ještě před pár lety by o tom pick-upy mohly jen snít. S takovými prvky utratíte za navaru bezmála jeden milion korun, ale k dostání je i podstatně skromnější verze za 700 tisíc.

Výtku si zaslouží grafika navigačního systému, která nepůsobí příliš moderním dojmem. Multimediální systém sice ovládá češtinu, ale s palubním počítačem se česky nedomluvíte. Škoda. Navíc pokud máte „pomerančovou“ alergii, bude vám vadit oranžově svítící startovací tlačítko.

Díky velké světlé výšce, je pochopitelně i posez v nissanu vysoký. Příliš prostornou kabinu však nečekejte, dlouháni za volantem se tak budou muset trochu uskromnit. To je ale v segmentu terénních pick-upů standard. Trochu chybí místo nad hlavou a také pro nohy v zadní řadě. Pochvalu si naopak zaslouží rozměrná přední sedadla.

Nákladový prostor je oproti starší generaci nepatrně kratší (1578 milimetrů vs. původních 1611 milimetrů), což souvisí s kratší karosérií. Šířka je však stále stejná (1560 mm), mezi podběhy je pak k dispozici solidních 1130 mm.

Prima je, že si můžete vybrat, jak do nákladového prostoru připevníte. Druhý výbavový stupeň má k dispozici ukotvovací systém. Díky originálnímu příslušenství lze navíc ukotvení přizpůsobit zavazadlům. Na seznamu příplatkové výbavy je k dispozici hliníková vložka, dělící příčka a také celá nástavba. Například za nástavbu ale zaplatíte téměř sto tisíc korun, což není málo.

Diesel? Jak jinak…

Škála motorizací Nissanu Navara obsahuje dva vznětové čtyřválce o zdvihovém objemu 2,3 litru. Základní verze s jedním turbodmychadlem disponuje nejvyšším výkonem 120 kW, silnější bi-turbo pak nabízí 140 kW. Námi testovaný model byl vybaven silnější motorizací s továrním označením dCI 190. Zajímavostí je, že motor splňuje emisní normu Euro 5 B+ a Nissan tedy nemusel do výfukové soustavy aplikovat vstřikování močoviny do výfukového systému.

Navzdory poměrně vysoké pohotovostní hmotnosti nemá motor s pohonem Nissanu příliš práce. Není se co divit, vždyť největší točivý moment 450 N.m vrcholí v rozmezí 1500 – 2500 ot/min. Auto tak nemá nejmenší problém prodrat se skrz jakýkoli terén, zdolat jakoukoli překážku a na rovince to umí slušně rozpálit. Ačkoliv motor zní poměrně hrubě, vibrace se nikterak výrazně nepřenáší do interiéru.

V nabídce je sedmistupňový automat, kterým byl vybaven i námi testovaný vůz. Spojení s naftovým motorem je perfektní. Převodovka necuká a příjemně řadí a motor udržuje v relativně nízkých otáčkách. To má samozřejmě dvě strany mince. Jednak to přispívá k úspornému provozu, na druhou stranu motor nemá vždy k dispozici potřebnou sílu pro náhlou akceleraci, což vyžaduje podřazení.

A jak je na tom motor se spotřebou pohonných hmot? Při popojíždění po městě počítejte kolem deseti litrů, na okreskách ale apetit motoru klesá k sedmilitrové hranici. Na dálnici pak palubní počítač ukazoval hodnotu 8 l/100 kilometrů, což není u takového obra vůbec špatné!

Zásadní posun v oblasti jízdních vlastností

Asi největším překvapením testovaného vozu bylo významné zlepšení jízdních vlastností na silnici oproti minulé generaci. Rámová konstrukce s pevnou zadní nápravou bývá trnem v oku všech inženýrů, kteří chtějí po voze stabilitu na pevném povrchu. Nissanu se to povedlo na jedničku zajímavým řešením.

Místo pevné zadní nápravy totiž použil pětibodové zavěšení s odpružené vinutou pružinou. V praxi to znamená výrazné zklidnění chování na silnici, auto přestalo odskakovat a v zatáčkách se cítí velice dobře. Ani na rozbitých silnicích se řidič s nezatíženým vozem nikterak nemusí prát. Nelze samozřejmě očekávat jízdní vlastnosti běžného osobního vozu, ale chování podvozku navary se nyní znatelně blíží klasickému SUV. Bravo!

V terénu si Nissan Navara zachoval své dobré jízdní vlastnosti a díky uzávěrkám diferenciálů, pohonu všech kol a redukčnímu módu převodovky, zvládá i průjezd náročným terénem. Limitem tak mohou být snad jen pneumatiky se silničním vzorkem.

Resumé

Nissan Navara je jedinečným pracovním pomocníkem, který s příchodem své poslední generace významně zlepšil jízdní chování na silnici. Díky tomu nyní nabízí širší využití pro zákazníky, kteří potřebují užitný prostor a solidní průchodnost terénem, ale nechtějí se s autem na silnici prát. Navíc potěší i výkonný naftový motor s relativně úsporným provozem. Takže proč se zabývat několika pihami na kráse?

Tým AUTOiNDEX.cz

Nissan Navara dCI 190

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový (dvě turbodmychadla)

Objem motoru (ccm):

2298

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

140 / 3750

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

450 / 1500 - 2500

Maximální rychlost (km/h):

180

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

10,8

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

8,7 / 6,0 / 7,0

Velikost zav. prostoru (l):

N/A

Objem nádrže (l):

80

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1958

Nosnost (kg):

1052

Základní cena (kč):

718 500 (dCI 160, Double Cab, Visia)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

951 400 (dCI 190, Double Cab, 7AT, N-Connecta)

Základní parametry
Výrobce:Nissan
Model:Navara
Karosérie:Pick-Up
Motor:dCi 190
Palivo:nafta
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -