Nový Peugeot Expert - specialista nejen pro přepravu nákladů (NOVINKA)

Novinky
28.06.2016

F T G

Nový Peugeot Expert - specialista nejen pro přepravu nákladů (NOVINKA)

Získat nové zákazníky, to je ambicí Peugeotu Expert, který právě v těchto dnech přichází na náš trh. Podle slov Maxima Picata, generálního ředitele této renomované francouzské automobilky nabízí právě tento model zcela nové funkce a vlastnosti, které se spíše blíží k prémiovým osobním vozům a dnes se aplikují i na užitkové automobily.

Novinka je postavená na zcela novém podvozku a plně využívá výhod modulární platformy EMP2, kterými jsou kompaktnost, nižší hmotnost, účinnost motorů s emisemi od 133 g CO2/km a kvalita. Poprvé se u tohoto modelu vyskytují prvky výbavy, které se v tomto segmentu dosud neobjevily. Příkladem jsou boční posuvné dveře s bezdotykovým otevíráním, modulární kabina se systémem Moduwork pro přepravu dlouhých nákladů nebo automatické nouzové brzdění v případě rizika srážky Active Safety Brake.

Úplnou novinkou v této kategorii je systém promítání informací na čelní sklo (Head up Display) se snímáním údajů z dopravních značek a zobrazení povolené rychlosti. Za pozornost stojí i automatické přepínání dálkových světel, funkce varování před snížením pozornosti řidiče nebo zadní parkovací kamera VisioPark 1 se snímáním zadní části vozu seshora v úhlu 180° a možností přiblížení záběrů.

Zajímavě řešený je nový on-line navigační systém s 3D zobrazením na 7‘‘ displeji s dotykovým nebo hlasovým ovládáním. Systém je propojený s on-line službou TomTom Traffic, která v reálném čase předává informace o dopravě, určí polohu vozu, ukáže vám ceny paliva na čerpacích stanicích a na parkovištích v okolí či vyhledá zajímavá místa. Doplňkovou službu je hlášení nebezpečných úseků, která vás v průběhu cesty informuje o úsecích častých nehod nebo o dalších rizikových místech.

Nový Peugeot Expert má maximální užitečné zatížení 1400 kg a existuje ve třech délkách Compact, Standard a Long (L1, L2 a L3). Délky jsou 460, 495 a 530 cm. Podle konkrétního provedení se používají dva rozvory a dva rozměrově odlišné zadní převisy. Výška je vždy stejná – 190 cm, jen v případě nejdelší verze 193 cm. Novinka se tedy pohodlně vejde i do běžných podzemních garáží. Pokud jde o bezpečnost, vůz získal ve své kategorii nejvyšší stupeň hodnocení v testech Euro NCAP, tedy 5 hvězdiček.

Verze s prodlouženou kabinou Polocombi jsou k dispozici ve dvou délkách Standard a Long a slouží pro převoz až šesti osob. V nabídce jsou buď s pevnou, nebo sklopitelnou přepážkou dle způsobu využití a potřeby přepravního objemu. Verze s pevnou přepážkou nabízejí 3,2–4 m3 a 3 úrovně výbavy, provedení se sklopitelnou přepážkou až 5,5 m3. Peugeot Expert s prodlouženou kabinou, se sklopitelnou přepážkou a lavicí umožňuje zvýšit objem nákladového prostoru o 1,5 m3 a současně převážet tři osoby.

Provedení Combi je k dispozici ve třech délkách a nabízí velkou škálu možností konfigurace sedadel od 2 do 9 pohodlných míst pro všechny členy posádky. Robustní a funkční vůz je mimo jiné velice vhodný pro státní správu, různá sdružení a sportovní kluby. S až devíti osobami na palubě dosahuje objem zavazadlového prostoru 1 300 litrů (1 237 dm3 VDA) do výšky horní hrany opěradel. Po vyjmutí sedadel druhé a třetí řady je tento objem dokonce zvětší na 4 900 litrů.

Verze Compact dokáže převážet až 9 osob a nabídnout objem zavazadlového prostoru 3 600 litrů při délce pouhých 460 cm. Další možností je objednání plošiny s kabinou, která slouží pro různé další karosářské úpravy a montáž rozličných nástaveb. Příkladem jsou chladírenské vozy pro přepravy potravin a rychle zkazitelného zboží, montážní dílny nebo vysokozdvižné plošiny. Příští rok se u vybraných provedení počítá s příplatkovou nabídkou pohonu všech kol.

Z hlediska motorizace jsou u nového Experta nabízeny pouze naftové motory. Jde o čtyřválcové vznětové jednotky BlueHDI splňující všechny dnešní emisní požadavky. Základem je motor 1.6 o výkonu 95 koní, silnější volbou je verze s výkonem 120 koní. Dvoulitry pak mají výkon 150 nebo 180 koní. Verze 1.6 BlueHDI 115 k se navíc chlubí nejnižší tabulkovou spotřebou 5,1 litru nafty na 100 km.

Technologie BlueHDi představuje jedinečné spojení SCR (selektivní katalytická redukce) a filtru pevných částic FAP s aditivem, díky níž dieselové motory BlueHDi dokáží zásadně snížit spotřebu paliva, emise oxidů dusíku (o více než 90 %) a omezit emise CO2 až o 4 procenta. Nízké spotřebě prospívá i fakt, že platforma EMP2, na které auto stojí, má výrazně sníženou hmotnost.

Ceny nového Peugeot Expert se nejslabším motorem a v základní výbavě začínají na českém trhu od 379 900 korun bez DPH. Prodejci aktuálně nabídnou zajímavé slevy pro velkoodběratele a za úvahu stojí u výbavy Access akční paket obsahující klimatizaci a rádio s HF Bluetooth jen za 15 000 Kč. Rozhodně lákavou nabídkou je i kompletní servis Optiway na dva roky nebo do 80 tisíc kilometrů zdarma. Další informace o tomto užitkovém automobilu přineseme v redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -