Štika na obzoru - Renault Mégane GT (TEST)

Testy
13.06.2016

F T G

Štika na obzoru - Renault Mégane GT (TEST)

Nový Renault Mégane je výrazný nejen svým designem, ale také pokrokovou technikou. Za zmínku stojí například sedmistupňová převodovka nebo natáčení zadních kol 4CONTROL, které testované variantě GT zaručuje perfektní ovladatelnost.

Odhalení čtvrté generace modelu mégane trvalo nezvykle dlouhou dobu. Přestože byl tento Renault odhalen již v minulém roce na autosalonu ve Frankfurtu, s automobilem jsme se svezli až na začátku jara. Pro první redakční test jsme sáhli po nejsilnější variantě Mégane GT, která je určitou předzvěstí ultimativního RS. Ten by měl na trh přijít až v příštím roce.

Originální exteriér

Nový Mégane se chlubí velice atraktivním designem. Jeho dominantou jsou přední světlomety, jež využívají plně diodovou technologii LED s názvem Pure Vision. Denní svícení zajišťuje atraktivní pás LED diod připomínající tvar hokejky. Zaujme také obrovský znak výrobce na masce chladiče, který má uprostřed zabudován radar adaptivního tempomatu.

Karosérie má výrazně zaoblený tvar, jenž působí velice elegantně a dynamicky zároveň. Design opět navozuje dojem jedinečnosti, což je doména právě Renaultu. Stačí si vzpomenout na předchozí generace tohoto vozu a je hned jasné, že Renault Mégane má originalitu v krvi již desetiletí.

Zadní svítilny mají tenké diodové pásy, vypadající opravdu efektně. U Renaultu jim říkají Edge Light a mají navodit prostorový efekt. Varainta GT navíc ještě přidává agresivnější přední nárazník a velká osmnáctipalcová kola. Efektně působí i dvě koncovky výfuku, které jsou však vyvedeny z jednoho výfuku.

Po usednutí do vozu okamžitě zaujmou sportovní sedadla s výrazným bočním vedením. V podstatě se jedná o sedadla z ostrých hothatchů, které mají příjemné polstrování a atraktivní prošívání. Kvůli bočnímu tvarování se do nich špatně usedá, pak už však následují jen samá pozitiva. U nového méganu potěší i ambientní osvětlení, které se v ničem nezadá s prémiovými vozy.

Dominantou přístrojové desky z kvalitních plastů je obrovský displej (8,7 palce) na středovém panelu. Renault ho pojmenoval R-Link 2 a pro variantu GT je součástí standardní výbavy. Prakticky vše se ovládá dotykově a klasických tlačítek je jen několik. I když chcete například ovlivnit intenzitu foukání klimatizace, musíte zabrousit do multimediálního systému. Lze si na to ale zvyknout.

A jak je na tom čtvrtá generace Renaultu Mégane s vnitřním prostorem? Podvozek má o 28 milimetrů delší rozvor než jeho předchůdce. V podélném směru je vpředu dostatek místa. To platí i pro prostor v oblasti hlavy. Posaz je na předních sportovních sedadlech příjemně nízký a tříramenný volant padne skvěle do ruky. Vzadu je místa o poznání méně, čímž se v podstatě nic nezměnilo v porovnání s minulou generací. Možná za to můžou poměrně mohutná sportovní sedadla, jejichž opěráky omezují prostor pro kolena cestujících na zadních sedadlech.

Zavazadlový prostor mezigeneračně narostl z 372 l na 384 litrů, má však o 20 milimetrů vyšší nakládací hranu. Při sklopení opěradel zadních sedadel vzniká několikacentimetrový schod, což je vada na kráse praktického a jednoduchého využití.

GT ve šlépějích downsizingu

Motorizace ve variantě GT nese označení TCe 205. Jedná se o přeplňovaný benzinový čtyřválec o zdvihovém objemu 1618 cm3 s nejvyšším výkonem 151 kW při 6000 ot/min. Největší hodnota točivého momentu 280 N.m vrcholí při 2400 ot/min. Výkon 205-ti koňských sil bohatě stačí na dynamickou jízdu a bezpečné předjíždění a to i přes to, že se hmotnost díky technickým vychytávkám vyšplhala přes neskromných 1,5 tuny. Sedmistupňový automat s kratším odstupňováním nahrává dynamické jízdě a to zejména v manuálním módu. V rámci něj jsme ocenili perfektní pádla pod volantem ve stylu supersportu. Jsou hliníková, velká a navíc jednoduše přístupná. Bravo!

V rámci automatického módu sedmistupňové samočinné převodovky nám chyběla snad jen intuitivnější volba převodových stupňů. Samotné přeřazení však probíhalo velice rychle a bez jakéhokoliv škubnutí. Po překročení hranice 4500 ot/min má motor chuť po otáčkách, kterou zastaví až omezovač v 6500 ot/min.

Nevýhodou malých turbomotorů je vyšší spotřeba při sportovní jízdě. Při tomto jízdním stylu vám nevydrží nádrž méganu o objemu 50 litrů příliš dlouho. Pokud však pojedete běžným jízdním stylem, spotřeba se mimo město pohybuje kolem 7 l/100 km. Ve městě počítejte se spotřebou zhruba o 1,5 l vyšší. Za tyto hodnoty zaslouží motoráři z Renault Sport palec nahoru!

Ve znamení 4CONTROL

Perfektní pozice za tříramenným volantem, sedadla s výrazným bočním vedením a výkonný motor doslova lákají k rychlé jízdě. GéTéčko však nemá ultimativní podvozek ostrého hatchbacku, nýbrž sportovního grand turisma. Dokáže tedy poměrně slušně žehlit nerovnosti našich silnic bez fatálních rázů do těla posádky. Při tom všem má slušnou stabilitu oproti běžné automobilové konfekci.

Jedním z největších lákadel testovaného vozu je ovladatelnost, jejíž směr udává sofistikovaný systém natáčecí zadní nápravy 4CONTROL. Díky němu totiž automobil částečně boří fyzikální zákony a chová se výrazně jinak. Zadní náprava se do rychlosti 80 km/h natáčí v opačném směru než přední kola a po překročení hranice 80 km/h ve směru stejném (platí pro režim Sport, v ostatních režimech je hranice 60 km/h).

Nám připadal daleko přirozenější režim, kdy zadní náprava reaguje opačně než ta přední tj. do 60 km/h respektive 80 km/h. Auto je díky tomu velmi hbité a v kombinaci se strmým řízením umožňuje projíždět prudké zatáčky nevídaným tempem. Zadní stabilizátor varianty GT je o 25% tužší než u běžných provedení. I s nízkoprofilovými pneumatikami o rozměru 225/40 R18 však podvozek bravurně filtruje nerovnosti a při tom všem vyniká stabilitou i hravostí. Chybou je snad jen nevypínatelné ESP.

Resumé

Nový Renault Mégane má zcela určitě našlápnuto na metu nejvyšší – stát se vládcem nižší střední třídy a pořádně zatopit konkurentům z řad modelů VW Golf nebo Ford Focus. Auto totiž dokáže splnit veškeré nároky běžných uživatelů na jízdní komfort, moderní vzhled a sofistikované motory. Při tom všem navíc ještě zvládne solidně pobavit řidiče. Dvojnásob to platí pro variantu GT.

Tým AUTOiNDEX.cz

Renault Mégane GT Energy TCe 205

Typ motoru:

Přeplňovaný zážehový

Objem motoru (ccm):

1618

Počet válců

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

151 / 6000

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

280 / 2400

Maximální rychlost (km/h):

230

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

7,1

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

7,8 / 4,9 / 6,0

Velikost zav. prostoru (l):

384

Objem nádrže (l):

50

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1467-1538

Nosnost (kg):

386-457

Základní cena (kč):

339 900 (SCe 115, Life)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

589 900

Základní parametry
Výrobce:Renault
Model:Megane
Karosérie:Hatchback
Motor:TCe 205
Palivo:benzín
Rok výroby:2016
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -