Citroen bez Citroenu - DS5 2.0 HDI (TEST)

Testy
04.10.2015

F T G

Citroen bez Citroenu - DS5 2.0 HDI (TEST)

Vlajková loď DS5 od Citroenu přišla v rámci nedávného faceliftu o šípovitý znak výrobce na karosérii. Koncern PSA totiž definitivně odloučil model DS5 od značky Citroen. Zkoušeli jsme elegantní provedení ve fialovém odstínu s naftovým čtyřválcem 2.0 HDI pod kapotou.

DS se tímto krokem oficiálně stává samostatnou značkou koncernu PSA. Má se jednat o luxusní divizi tohoto koncernu, který se inspiroval marketingovou strategií třeba jako Nissan a Infinity, nebo Toyota a Lexus. Model DS5 je tak prvním automobilem, který na silnici vyjel cestou samostatné značky DS.

Vozy řady DS jsou již delší dobu chloubou francouzského koncernu a snaží se ho prezentovat v tom nejlepším světle. Je tedy logické, že jsou vybaveny tím nejlepším, co automobilka umí nabídnout. Dvojnásob to platí pro největší model této řady, DS5, který se nachází někde mezi kombíkem a hatchbackem s majestátními rozměry. Právě ty mu dodávají jedinečnou auru nezaměnitelnosti.

Protože DS5 již není žádnou novinkou, přistoupila automobilka k jeho modernizaci. DS dostal nové světlomety, které využívají moderní technologie LED v kombinaci s osvědčenou technologií klasických xenonů. Výsledkem není jen velice efektní denní svícení, ale především účinné světlomety v rámci potkávacího a dálkového režimu. Právě dálkový režim velmi dobře funguje i v automatickém módu a jeho světelný kužel patří mezi současnou špičku.

DS5 také dostala v rámci faceliftu nové nárazníky a v neposlední řadě masku chladiče s označením DS. V návaznosti na změny exteriéru došlo i k některým úpravám uvnitř automobilu. DS5 má nové čalounění a také středový panel s nižším počtem tlačítek. Displej multimediálního systému lze nyní ovládat dotykově a umí dokonce „zrcadlit“ chytré mobilní telefony, tak jako ostatní nové modely koncernu.

Interiér se stále chlubí velice pokrokovou přístrojovou deskou. Hlavními rysy je neotřelost a styl. Stále je zde poměrně hodně tlačítek, přestože je nový facelift poněkud redukoval. Časem si však na ovládání různých funkcí zvyknete.

Přední sedadla (s masážní funkcí u řidiče) nabízejí vysoký komfort sezení a solidní prostor, vzadu je místa o poznání méně a to hlavně v oblasti kolen a hlavy. Koncepce neobvyklé avšak kompaktní karosérie se svažující se střechou má také svá úskalí. Pochvalu si zaslouží měkčené plasty z kvalitního materiálu, příjemná kůže sedadel, head-up displej atd. DS5 je vybaven nejmodernějšími prvky, které známe z luxusních limuzín.

Osvědčený turbodiesel a optimálně naladěný podvozek

Nabídka pohonných jednotek pro DS5 zahrnuje pouze jeden benzinový motor 1.6 THP s nejvyšším výkonem 165 koní. Časem by měl ale tento model dostat i silnější provedení. Co se týká dieselových motorů, pro DS5 můžete volit mezi třemi výkonovými variantami vznětového čtyřválce 2.0 HDI. V nabídce je rovněž hybrid, který kombinuje elektromotor a výkonný turbodiesel.

Pod kapotou námi testovaného vozu bylo vznětové HDI s nejvyšším výkonem 133 kW při 3750 ot/min. Největší točivý moment 400 N.m při 2000 ot/min se přenáší na přední nápravu prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky, která se pro tento vůz mimořádně hodí.

Automat optimálně volí převodové stupně při běžné jízdě, pokud však začnete tlačit na pilu, dočkáte se občasného zaváhání. Převodovce nechybí sportovní režim ani zimní mód. Pohybem voliče automatu lze rovněž řadit i manuálně.

Dieselový motor je při jízdě o něco více slyšet, než bychom u DS5 očekávali. Jinak ale nabízí velmi slušnou dynamiku a také úsporný provoz. S vozem není problém jezdit v rozmezí 6-7 l/100 kilometrů. Pochvalu si zaslouží slušný zátah od 1800 ot/min, který nepolevuje zhruba do 4500 ot/min.

Podvozek modelu DS5 je naladěný na docela tuhou notu, přesně opak toho, co bychom od velkého automobilu této značky čekali. Bohužel, Francouzi prostě pořád neumí (kromě sportovních modelů) odladit podvozky do detailu. V kombinaci s velkými koly tedy čekejte po přejezdech větších nerovností rázy od kol do karoserie a otřesy v kabině.

Kvalitní silnice a ostřejší jízda sice přinášejí určitý pocit potěšení, protože tam funguje podvozek dobře, ale těchto komunikací je v České republice bohužel pořád pomálu, navíc DS5 není auto určené k dravé jízdě. Možná se nám občas zastesklo po pověstném vzduchovém podvozku Hydractive, který dělá model C5 unikátem. Posilovač řízení s variabilním účinkem příjemně tuhne ve vyšších rychlostech a společně s bohatě dimenzovanými brzdami, které se dobře dávkují, můžeme tuto dvojici označit za nadprůměr.

Resumé

DS5 je bezpochyby tím pravým vozem pro lidi, kteří se chtějí lišit, neboť individualismu dostanete k autu dost a dost. Pokud se na DS5 podíváme jako na nový vůz střední třídy, hodnotíme ho jako velmi zajímavý, dobře zpracovaný velmi pohledný, ale také drahý vůz. Je to však stylová záležitost, za kterou si musí zákazník připlatit. Automobilka si tedy zaslouží palec nahoru, protože se jí podařilo postavit dobře fungující vůz s prémiovým charakterem a úsporným provozem. To dvojnásob platí pro variantu Hybrid, která se k DS5 hodí ještě lépe, než konvenční diesel.

Tým AUTOiNDEX.cz

Citroen DS5 2.0 HDI

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1997

Válce:

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

133 / 3750

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

400 / 2000

Maximální rychlost (km/h):

220

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

9,2

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

5,1 / 4,1 / 4,4

Velikost zav. prostoru (l):

468

Objem nádrže (l):

60

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1615

Nosnost (kg):

510

Základní cena (Kč):

766 900 (1.6 BlueHDI, Be Chic)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (Kč):

901 900

Základní parametry
Výrobce:Citroen
Model:DS5
Karosérie:Hatchback
Motor:2.0 HDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2015
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -