Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi - nové MPV s výrazem atleta (TEST)

Testy
27.08.2012

F T G

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi - nové MPV s výrazem atleta (TEST)

Už starší generace Opelu Zafira se těšila velké oblibě, a to díky výborně zvládnuté ergonomii vnitřního prostoru, kvalitnímu dílenskému zpracování „made in Germany“ a univerzálnosti, kterou tento automobil svému uživateli poskytoval.

Novinka se měla podle proklamací výrobce stát jakousi výkladní skříní špičkových technologií, uplatnitelných v segmentu rodinných „všeumělů“, vozů z kategorie MPV. Jak se teorie shoduje s praxí, jsme měli možnost vyzkoušet v rámci redakčního testu, když jsme kritickému rozboru podrobili verzi s přeplňovaným dieselem 2.0 CDTi se systémem Common Rail a nejvyšším výkonem 97 kW.

Nová Zafira Tourer je koncipována jako rodinné MPV, schopné pohodlně přepravit pět až sedm cestujících, čemuž odpovídá protažení délky karoserie o 20 cm a také zvětšení rozvoru o 6 cm (oproti „dvojkové“ Zafiře). V propagačních materiálech výrobce se uvádí, že při vývoji Toureru se tvůrci inspirovali u moderních rychlovaků, zejména co se týče pohodlí cestujících a vnitřního uspořádání. Asi na tom něco bude, protože míra komfortu při dlouhých cestách je nebývale vysoká a rozhodně patří k tomu lepšímu v rámci své třídy.

Nejprve se ale podívejme na exteriér. Snaha Opelu vyhnout se uniformitě byla dobře patrná již u designu nové Astry a zejména u modelu Insignia, kde se naplno projevil potenciál designérů z Ingolstadtu. Podobně, jako svého času přišel Ford s průlomovým (alespoň z hlediska historie značky) designem New Edge (Focus a dále), také Opel definitivně opustil jednoduše lomené plochy a místo toho začal využívat oblé tvary v kombinaci s ostře řezanými plochami.

Výrazové prvky nové Zafiry se inspirovaly u obou výše zmíněných vozů Opel. Přední části dominují světlomety ve tvaru bumerangu s efektním tmavým pozadím a také protáhlá maska chladiče s elegantní chromovanou lištou.

Za příplatek Opel nabízí panoramatické čelní sklo protažené až nad přední sedadla, které evokuje příslušnost automobilu k vyšší třídě a rovněž slibuje nevšední zážitky za volantem. Navzdory tomu, že je Zafira Tourer rodinný velkoprostorový vůz, nelze si nevšimnout výrazně sportovních linií, které jsou dobře patrné zejména při pohledu z boku. Z boční perspektivy lze nejlépe spatřit prolis karoserie ve tvaru lomeného ostří, jenž se pomalu, ale jistě stává spolehlivým identifikátorem této automobilky.

Jestliže u vnějšího kabátu auta platí, že bourá konvence dosud platné pro třídu MPV, pak v interiéru najdeme osvědčenou klasiku. Když ale říkáme klasiku, nemyslíme tím nějakou oplastovanou „pozorovatelnu“ s volantem uprostřed.

Interiér vozu působí přátelsky a útulně. Svůj díl na tom nese především příkladné zpracování i těch nejmenších detailů a využití měkčených materiálů, které jsou navíc citlivě barevně zkombinovány. Palubní desce vévodí tříramenný volant s dostatečně tlustým věncem a mohutná střední konzola s vystupující kapličkou nahoře, jenž ukrývá displej palubního počítače a uzamykatelnou schránku na drobné předměty. Překvapila nás kvalita předních sedadel, která jsou tuhá tak akorát, s vynikajícím bočním vedením a širokými možnostmi podélného i výškového nastavení.

Z auta je dobrý výhled všemi směry, a to zejména díky velkému čelnímu sklu, a také díky velkým bočním okénkům. Na tento „objímající“ rozhled z auta je nutné si zvyknout, zejména pokud přesedláte například z klasického sedanu, nicméně posaz za volantem nepůsobí nikterak rušivě.

Už předchozí řada Zafiry se mohla pochlubit množstvím odkládacích přihrádek, kapsiček a také dostatečně velkým zavazadelníkem. Všechny tyto atributy jsou zachovány i u Toureru; v zavazadelníku pak samozřejmě najdeme dvojici vyjímatelných sedadel. Sedadla druhé a třetí řady lze snadno sklopit, čímž vznikne ložná plocha pro převoz předmětů s délkou bezmála dva metry. Sedadla v druhé řadě lze navíc nezávisle na sobě posouvat dozadu a dopředu a to o 210 mm. Na přání lze zvolit variabilní uspořádání druhé řady, kdy z prostředního sedadla vznikne pohodlná loketní opěrka.

Z pestré palety motorizací, která zahrnuje i pohon na plyn, jsme vyzkoušeli prostřední variantu turbodieselu 2.0 CDTi s výkonem 97 kW a šestistupňovým manuálem. Zafira se s tímto čtyřválcem v útrobách sice nepromění v kdovíjak agilního sprintera, na druhou stranu je však výkon této pohonné jednotky dostačující.

Motor se poměrně lehce vytáčí, přičemž výrazněji zatahuje kolem 2000 ot/ min. S rostoucími otáčkami bohužel mizí jeho sametový chod. Drobnou výtku směřujeme k práci turba – jeho nástup občas připomíná dobu minulou a známky tzv. turboefektu jsou někdy na obtíž.

Vzhledem k výkonovému potenciálu a proporcím auta nás příjemně překvapila spotřeba paliva. Výrobcem udávané hodnoty jsou sice až příliš optimistické, nicméně s průměrem kolem 6,5 l/100 km jsme spokojeni. Při dálničních rychlostech kolem 130 km/h točí motor 2250 ot/min (na šestku) a odebírá z nádrže zhruba 6,7 litrů. Městský provoz pak znamená spotřebu kolem stále slušných 7,5 litrů nafty.

Od řízení nelze v této třídě čekat zázraky. Není tedy žádným překvapením, že také v tomto modelu je poměrně přeposilované. Za zmínku stojí možnost připlatit si za nastavitelný podvozek s adaptivním pérováním. Řidiči jsou k dispozici hned tři režimy – Tour, Standard a Sport. My jsme měli variantu se standardními tlumiči, která při rychlém tempu na nerovnostech někdy působila až příliš rozevlátě. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet zmiňovaný adaptivní podvozek s názvem Flex-Ride.

Závěrem

Opel Zafira Tourer je ve své kategorii nevšedně vzhlížejícím vozem, který potěší uživatele nejen propracovaným designem, ale také bohatou výbavou a hlavně vnitřní variabilitou. Také poměr cena/výkon určitě zaujmou a vzhledem k oblibě předchozí generace lze očekávat, že uvedením Toureru výrobce pořádně zamíchá kartami na evropském trhu automobilů MPV.

Tým AUTOiNDEX.cz

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi ECOTEC (96 kW)

Volkswagen Sharan 2.0 TDI BMT (103 kW)

Citroen C4 Grand Picasso 2.0 HDi 150 (110 kW)

Typ motoru:

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Přeplňovaný vznětový

Objem motoru (ccm):

1956

1999

1997

Válce:

4

4

4

Nejvyšší výkon (kW / ot/min):

96 / 4000

103 / 4200

110 / 3750

Nejvyšší toč. Moment (Nm / ot/min):

300 / 1750 - 2500

320 / 1750-2500

300 / 1750

Maximální rychlost (km/h):

191

203

195

Zrychlení 0 - 100 km/h (s):

11,4

9,8

10,2

Spotřeba – město/mimo město/ kombinace:

6,4 / 4,5 / 5,2

6,8 / 4,8 /5,5

6,7 / 4,5 / 5,3

Velikost zav. prostoru (l):

1860

885/2430*

893/1951

Objem nádrže (l):

58

70

60

Pohotovostní hmotnost: (kg):

1571-1733

1733

1695

Nosnost (kg):

579

772

613

Základní cena (kč):

518 900 (1.4 Turbo Ecotec, 88 kW; výbava: Essentia )

747 900 (1.4 TSI BMT, 110 kW; výbava Trendline)

454 900(1.6 VTi 120, 88 kW; výbava Attraction)

Cena s testovaným/srovnatelným motorem (kč):

575 900 (2.0 CDTi 96 kW, výbava Essentia)

777 900 (2.0 TDI BMT, 103 kW; výbava Trendline)

589 900 (2.0 HDi 150, 110 kW; výbava Tendance)

* S třetí řadou sedadel/bez třetí řady sedadel

Základní parametry
Výrobce:Opel
Model:Zafira
Karosérie:MPV
Motor:2.0 CDTi
Palivo:nafta
Rok výroby:2012
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -