Trojrozměrný prostor - Honda Accord Tourer 2.2 i-CDTi (TEST)

Testy
06.12.2004

F T G

Trojrozměrný prostor - Honda Accord Tourer 2.2 i-CDTi (TEST)

Honda Accord Tourer bezesporu patří mezi největší „kombi“ ve své třídě. Ostré linie karoserie jsou oproti sedanu ještě více zdůrazněny, což z něj na silnici činí nepřehlédnutelný dopravní prostředek. Nezaměnitelným prvkem designérského ztvárnění jsou relativně úzká okna zavazadlového prostoru včetně „kolmých“ pátých dveří.

Honda Accord Tourer bezesporu patří mezi největší "kombi" ve své třídě. Ostré linie karoserie jsou oproti sedanu ještě více zdůrazněny, což z něj na silnici činí nepřehlédnutelný dopravní prostředek.

Nezaměnitelným prvkem designérského ztvárnění jsou relativně úzká okna zavazadlového prostoru včetně „kolmých“ pátých dveří. Nutno podotknout, že názory na poněkud svérázný vzhled tohoto vozu rozděluje motoristickou veřejnost na dvě skupiny.

První z nich je uchvácena impozantním designem, druhá naopak vyjadřuje negativní postoje vůči hranatým tvarům karoserie. Názor si musí udělat každý sám, lze však konstatovat, že je tento model přinejmenším originálním výrobkem současné automobilové produkce.

Jednou z největších výhod oproti konkurenci představuje právě zavazadlový prostor. Ten totiž disponuje rovným dnem i boky, takže je při vlastní přepravě rozměrného nákladu každé místo efektivně využito.

Základní objem je udáván nadprůměrnou hodnotou 576 l., při sklopení sedadel se prostor zvětší až na úctyhodných 921 litrů. Samotné skládání sedáků a opěradel je velmi zjednodušeno díky důmyslnému systému, k jehož ovládání je zapotřebí pouze jedna volná ruka. Jednoduchým stiskem páčky se automaticky sklopí hlavová opěrka a při vlastním sklápění opěradla dochází zároveň k odklopení sedáku.

Sedadla jsou rozdělena v poměru 40:60 a po jejich sklopení vznikne výborně využitelná rovná plocha.

Pod podlahou se je úložný prostor, kam lze v případě potřeby umístit drobné předměty například v podobě praktické soupravy nářadí.

Pod ním se nachází náhradní kolo, které má pouze dojezdový charakter. Cestující vzadu ocení dostatek místa ve všech směrech, což je dáno zejména prodlouženým rozvorem o 40 milimetrů oproti sedanu.

Provozní vlastnosti naftového motoru 2.2 i-CTDi jsme již popisovali v nedávném testu zmiňovaného modelu sedan. Dodejme pouze, že mnohokrát „opěvovaná“ dieslová jednotka nemá ani s vozem v provedení kombi příliš práce.

Mohutný zátah přichází kolem 2000 ot./min. a slušný točivý moment je k dispozici téměř v širokém spektru otáček. Jezdit v režimu pod 1800 ot./min. nemá smysl, pohonná jednotka zde nenabízí potřebný potenciál.

Přípaní zájemci o variantu Tourer musí oproti sedanu počítat s mírně zvýšenou spotřebou, jejíž kombinovaná hodnota je 5,8 l/100 km (sedan - 5,4 l/100 km).

Jízdní charakter automobilu je přísně neutrální a nabízí téměř shodné vlastnosti jako kratší sedan, což rozhodně předčilo naše očekávání.

Líbilo se nám výborné odhlučení karoserie, což má na svědomí příznivá hodnotou aerodynamického koeficientu.

Model Honda Accord Tourer je ideálním automobilem nejen pro rodinné využití, ale také pro drobné podnikatele s neustálou potřebou převážet rozměrnější náklad.

Nadprůměrný jízdní komfort ve spojení s úsporným motorem rozhodně představuje lákavou nabídku pro milovníky originálního stylu.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Honda Accord Tourer 2.2 i-CTDi

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 2204 ccm. Kompresní poměr 16,7:1. Nejvyšší výkon 103 kW při 4000/min. Největší točivý moment 340 Nm při 1500/min.

Převodné ústrojí

Přední poháněná náprava. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Vpředu lichoběžníkové uchycení, pětiprvkové závěsy vzadu. Kotoučové brzdy na všech kolech. Pneumatiky 205/55 R16.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 198 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,1 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 7,5/4,8/5,8 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 272 cm. Celkové vnější rozměry 475/176/145 cm. Palivová nádrž 65 l.

Základní cena (i-CDTi)

829 000 Kč

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Honda
Model:Accord
Karosérie:Kombi
Motor:2.2i CTDi
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Citroen - 100 let -
  • Kvalitní díly.cz -
  • Citroen -
  • Janovapec -
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • Racinglife -
  • Awis -